sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Mitä on Islam?

Mitä on Islam? Kysymys, jota moni pohtii. Aihe, joka on monin paikoin esillä. Valitettavan harvalla kuitenkaan on totuudenmukaista käsitystä Islamista. Sana "islam" on arabiaa ja tarkoittaa yksinkertaisesti alistumista, Jumalalle alistumista.

Muslimi taas tulee arabiankielisestä sanasta muslim, joka siis yksinkertaisesti tarkoittaa ihmistä, joka alistuu Jumalalle.

Nyt siis tiedämme, mitä Islam sanana tarkoittaa. Mutta mitä Islam todella on? Mistä siinä on kyse? 
Islamista puhuttaessa tärkein aihe on Allah. Se koostuu kahdesta osasta, määräisestä artikkelista 'al' (sama kuin englannin 'the') ja sanasta 'ilah', joka usein käännetään tarkoittamaan jumalaa. Ilah ei kuitenkaan suoraan käänny suomeksi 'jumala', vaan se tarkoittaa kaikkea mahdollista, mitä voi palvoa, oli se sitten esine, ihminen tai tähdet ja kuu. Allah ei siis suoraan tarkoita "the God", sillä se olisi al-ilah. Mutta al-ilah tarkoittaisi mitä vain tiettyä palvomisen kohdetta. Allah on siis ainoan oikean Jumalan nimi arabiaksi ja on sanana taipumaton ja ainutlaatuinen. Arabiankieliset kristityt ja juutalaisetkin kutsuvat Jumalaa Allahiksi. Arabiankielisessä Raamatussa, joka on paljon vanhempi kuin esimerkiksi suomenkielinen, voi löytää sanan Allah useampaan otteeseen jo ensimmäiseltä sivulta.



Minkälainen Allah sitten on? Uskomme, että Allah on:
1) Yksi; Allah on yksi, Hänellä ei ole kumppaneita, eikä ole mitään Hänen vertaistaan.
2) Ylistetty; Allah yksin ansaitsee tulla palvotuksi. Kaikilla on suora yhteys Häneen, emme rukoile Häntä kenenkään tai minkään kautta.
3) Oikeudenmukainen; Allah tuomitsee jokaisen hänen tekojensa mukaan ja jokainen on vastuussa teoistaan. Ihmiset voivat saavuttaa Allahin suosion vain hyveellisyydellään ja hurskaudellaan, ei ihonvärillään, rodullaan, omaisuudellaan yms.
4) Kaikkivaltias; Allahilla on valta kaikkeen ja Hän hallitsee kaikkea.

Mitä muita ominaisuuksia Häneen liitetään? Allahilla on 99 kaunista nimeä. Mainitsen niistä muutaman:
Armelias, Armollinen, Suojelija, Luoja,  Kaikkitietävä, Kuuleva, Näkevä, Pystyvä, Lempeä, Kaikki Anteeksiantava, Rukouksiin vastaaja, Viisas ja Rakastava.

Allahista tulee näistä monelle muslimille varmasti ensimmäisenä mieleen armo. Hän todella on kaikista armelijain ja antaa kaiken anteeksi, jos vain muistaa pyytää.



Entäpä sitten Profeetta Muhammad (rauha hänelle). Miten hän liittyy Islamiin? Muhammad (rauha hänelle) opetti samaa, mitä kaikki aiemmatkin profeetat opettivat, joihin kristityt ja juutalaisetkin uskovat. Tämä opetus oli profeetta Abrahamista (rh) asti sama: "Palvo Jumalaa yksin." Tämän saman viestin toivat kansoilleen myös Mooses, Daavid, Salomo ja Jeesus (rauha heidän kaikkien ylleen).
Moosekselle ilmestyi kymmenen käskyä, joista ensimmäinen on tämä: 
Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.
Daavidilla ja Salomonillakin oli aivan sama viesti.
Sitten päästään Jeesukseen (rh). Hänen voidaan kuulla sanoneen erilaisia asioita, mutta katsokaamme mitä Raamattu hänestä sanoo. Emme voi olla huomaamatta, että Jeesuksen (rh) sanomiset evankeliumeissa ovat todella samankaltaisia muiden profeettojen sanomisten kanssa. Matt. 5:17 Jeesus (rh) sanoo: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan." Huomaamme siis, että Jeesus tuki aiempaa lakia, eli Vanhaa testamenttia. Sitten näemme Markuksen evankeliumissa, mikä oli Jeesuksen (rh) mukaan käskyistä suurin. Mark 12:29-30 "Jeesus vastasi: "Tärkein on tämä: 'Kuule Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja mielestäsi ja koko voimallasi."
Näin ollen tiedämme, että tämä opetus on todella tärkeä, myös Jeesuksen (rh) mukaan. Jumalan yksin palvominen asettamatta Hänelle kumppaneita on profeettojen tärkein viesti. Se on myös Islamin keskeisin opetus. Palvo Jumalaa yksin. Tämän sanoman toi siis aikanaan myös profeetta Muhammad (rh) omalle kansalleen Mekassa.

Lisään tähän väliin jotain, mitä eräs luennoitsija, Yasmin Mogahed on sanonut Jumalan palvomisesta.
 "Meillä kaikilla on sydämessämme tarve palvoa Jumalaa. Emme vain aina osaa tunnistaa sitä. Tunnemme, miten jotain puuttuu elämästämme ja me yritämme paikata sitä kaikella mahdollisella. Me tunnemme tietynlaisen tyhjyyden sydämessämme, joten teemme kaikkemme löytääksemme sen asian, joka voisi paikata tämän tyhjyyden. Joten me alamme palvoa menestystä. Me alamme palvoa rahaa. Me alamme palvoa mainetta. Me alamme palvoa alkoholia. Siltikään emme koskaan ole tyytyväisiä. Tarvitsemme aina vain enemmän ja enemmän. Joten luulemme tarvitsevamme vielä enemmän rahaa, mainetta tai päihteitä, mutta mitä enemmän sitä saamme, sitä tyhjemmältä meistä tuntuu. Tämä on siksi, että se tarve on tosi. Se tyhjyydentunne on tosi. Mutta ainoa asia, joka sen voisi paikata, on Jumala. Jumalan palvominen. Sitä jokainen sydän tarvitsee ja kaipaa."



Palatkaamme takaisin aiheeseen, mitä Islam oikeastaan on. Kaikki tietävät, että siihen liittyy myös Koraani. Mikä se sitten on? Uskomme, että Koraani on 100% muuttumatonta Jumalan sanaa. Sana "koraani" tulee arabian sanasta Qur'an, joka tarkoittaa "lausuttu". Tämä on siksi, että profeetta Muhammad (rh) lausui kansalleen kaiken sen, mitä hänelle enkeli Gabrielin kautta Jumalalta ilmestyi n. 23 vuoden ajan. Hänen (rh) kirjoitustaitoiset seuralaisensa kirjoittivat sen ylös, ja tuhannet hänen seuraajansa opettelivat sen myös ulkoa. Vielä tänäkin päivänä on miljoonia muslimeja, jotka osaavat Koraanin ulkoa kannesta kanteen, minkä vuoksi voimme olla varmoja siitä, ettei se ole ajan saatossa muuttunut.
Mitä se sitten meille merkitsee? Uskomme Koraanin olevan opastus ihmiskunnalle. Koraani opettaa meille muun muassa, että meidän on kunnioitettava vanhempiamme, lahjoitettava hyväntekeväisyyteen sekä muistettava, että jonain päivänä tulemme kaikki astumaan Jumalan eteen vastaamaan kaikesta siitä, mitä olemme tehneet. Se kannustaa meitä myös etsimään tietoa voidaksemme tuntea Jumalan.

Sanon vielä, että Koraanissa sanotaan, että niiden, jotka uskovat Koraaniin, on myös uskottava aiempiin ilmestyksiin. Ei siis riitä, että uskoo Koraanin olevan Jumalan sanaa, on myös uskottava siihen, että Jumala on lähettänyt aiemmat ilmestykset, mutta kaikki muut paitsi Koraani ovat ajan saatossa muuttuneet.




Palatkaamme takaisin siihen, mistä lähdimme. Tiedämme nyt mitä tarkoittaa sana Islam, muslim, Allah ja Qur'an. Puhuimme profeetoista ja heidän viestistään, joka oli, että pitää palvoa yhtä ainoaa Jumalaa. Puhuimme myös ilmestyksistä, jotka kaikki tulevat samalta yhdeltä Jumalalta, Allahilta. Miksi meidän sitten pitäisi puhua näistä?
Meidän on puhuttava näistä, jotta pääsisimme kysymykseen elämämme tarkoituksesta. Kaikki haluavat tietää, mitä me täällä teemme? Miten me tänne päädyimme? Onko minulla ja sinulla jokin tarkoitus? Ja jos on, mikä se on? Ainoa, joka voisi todella vastata näihin kysymyksiin, olisi Luoja itse. Jos meillä todella on Luoja, se on Hänen tehtävänsä kertoa, miksi meidät on luotu, mitä Hän meiltä odottaa ja mistä tässä elämässä todella on kyse.
Allah on näyttänyt ihmisille aikojen alusta asti, mitä Hän meiltä odottaa; Häntä yksin tulee palvoa asettamatta Hänelle kumppaneita.

Mikä siis on elämämme tarkoitus? Me muslimit tiedämme tämän elämän olevan testi Kaikkivaltiaalta Jumalalta. Tämän takia olemme syntyneet ja tämän vuoksi me kuolemme. Koska tämä elämä on vain testi, sillä on oltava alku ja loppu - syntyminen ja kuoleminen. Jatkamme kuitenkin elämistä kuoleman jälkeen ja siellä emme kuole enää koskaan. Se, miten hyvin pärjäämme tässä elämän testissä määrittää sen, missä me ikuisuuden tulemme viettämään. Puhumme siis testistä, joka perustuu palvomiseen. Jumalan yksin palvomiseen. Tätä kaikki profeetat opettivat. 



Elämämme tarkoitus siis on selvitä tästä testistä, uskoa yhteen Jumalaan, palvoa Häntä, tehdä hyvää maan päällä, ja katua, kun teemme virheitä.
Mainitsen vielä, että Islam ei perustu pelkästään uskoon. Toisin kuin Kristinuskossa, jossa täytyy vain yksinkertaisesti uskoa Pyhään Kolminaisuuteen ilman, että sitä voi todistaa, meillä muslimeilla on todisteita. Kyllä, tieteellisiä todisteita. Koraani, joka siis ilmestyi yli 1400 vuotta sitten, on täynnä nykypäivän tieteellä todeksi osoitettuja asioita, joita ei millään voitu tietää 600-luvulla. Muutaman mainitakseni Koraanissa puhutaan universumista, sen synnystä ja laajenemisesta, planeetoista, niiden muodosta ja miten kaikki taivaankappaleet liikkuvat omalla kiertoradallaan, siitä, miten sikiö kehittyy äidin sisällä sekä siitä, miten kaikki elämä on vedestä. Huomaa, että nämä ovat asioita, jotka me olemme saaneet tietää viimeisen sadan vuoden sisällä ja ne löytyvät 1400 vuotta vanhasta Koraanista.  



Viimeiseksi sanon vielä ne kuusi asiaa, joihin muslimin on uskottava; Jumalaan, enkeleihin ja henkiin, ilmestyksiin, profeettoihin, Tuomionpäivään, sekä siihen, että kaikki on ennaltamäärättyä. Vielä lisäksi mainitsen Islamin viisi peruspilaria; Uskontunnustus ja sen mukaan eläminen (Todistan, ettei ole muuta jumalaa kuin Allah ja todistan, että Muhammad on hänen sanansaattajansa), rukous viisi kertaa päivässä, vuosittainen almujen maksaminen, eli tietyn määrän antaminen omaisuudestaan vähäosaisille, Ramadhan-kuukautena paastoaminen sekä pyhiinvaellus vähintään kerran elämässään, jos on siihen kykeneväinen rahallisesti sekä fyysisesti.



Jos tarvitset lisää vastauksia: http://www.islamopas.com/
Jos tahdot kysyä jotain, laita viestiä: miksi.islam@gmail.com 

Lähteet:

7 kommenttia:

  1. Salam aleikum ja kiitos mielenkiintoisesta blogista sisko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wa alaykom salam! Kiitos sinulle kommentistasi sisko! :)

      Poista
  2. Kiinnostavaa lukea ajatuksia islamista. En tiedä onko blogisi enää aktiivisessa käytössä, mutta kristittynä haluaisin heittää muutaman kysymyksen.
    Kirjoitat:
    "Toisin kuin Kristinuskossa, jossa täytyy vain yksinkertaisesti uskoa Pyhään Kolminaisuuteen ilman, että sitä voi todistaa, meillä muslimeilla on todisteita."
    Miten ymmärrätte islamissa kristillisen kolminaisuuden?
    Kerrot myös siitä, että teillä muslimeilla on todisteita. Nuo mainitsemasi todisteet löytyvät myös Raamatusta, Vanhasta Testamentista (esim. Jobin kirjasta). Ne ovat saaneet myös itseni fiilistelemään sitä, miten uskomatonta, että jo kauan ennen ajanlaskun alkua, Jumala on ilmoittanut asioita Raamatussa, jotka tiede on löytänyt vasta myöhemmin. Se ehdottomasti kertoo mahtavasta Luojasta, joka tietää kaiken ja tuntee kaiken.

    Kristittynä minua kiinnostaisi tietää, mitä muslimi ajattelee kirjasta:
    Etsin Allahia, löysin Jeesuksen (Nabeel A Qureshi)
    Olisi maailman kiinnostavinta lukea blogiteksti muslimin ajatuksista tästä kirjasta, jos itse ajattelee eritavalla.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos kommentistasi. Olen kysynyt kristityiltä kolminaisuudesta ja saanut erilaisia vastauksia - jotkut sanovat Isän, Pojan ja Pyhän Hengen olevan yksi Jumala, mutta kolme persoonaa. Jotkut sanovat Jeesuksen olleen Jumalan poika ja jotkut Jumala itse. Jotkut sanovat, että Jumala on kolme samaan aikaan. Täysin yhtenäistä selitystä kolminaisuusopille ei siis taida Kristinuskon sisälläkään olla. Muillakin voi siis ymmärrettävästi olla ongelmia sen ymmärtämisessä.

      Raamatusta kuitenkin henkilökohtaisesti olen itse löytänyt ristiriitoja, toisin kuin Koraaanista. Esimerkiksi jo ensimmäisellä sivulla Raamatussa sanotaan "Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet." Tosi asiassahan kuu ei itse tuota valoa. Koraanissa sanotaan näin: "Hän on myös asettanut niille kuun valoksi ja auringon lampuksi." (71:16) Jumala on siis kuvaillut aurinkoa lamppuna, sillä se tuottaa valon, ja kuuta valona, sillä se vain heijastaa auringon valoa.

      Raamattua on myös käännetty moneen kertaan, eikä alkuperäistä käännöstä tietääkseni kokonaisuudessaan ole missään, ainakaan käytössä. Siitä on myös poistettu asioita kirkolliskokouksissa. Miten se siis voisi olla muuttumatonta Jumalan sanaa? Koraani on pysynyt muuttumattomana yli 1400 vuoden ajan, ja vaikka menisit mihin maailman kolkkaan löytäisit saman version. Tästä syystä tieteelliset ihmeet myös ovat niin vaikuttavia, sillä ne todella ovat peräisin 600-luvulta.

      En ole tutustunut kyseiseen kirjaan, joten en osaa sanoa.

      Poista
    2. Hei, olipa mukavaa että vastasit .

      Kolminaisuudesta lähinnä halusin kysyä, että mitä muslimeille kolminaisuudesta opetetaan? Tai mainitseeko Koraani kolminaisuudesta mitään? Olen ymmärtänyt, että muslimit ajattelevat kolminaisuuden olevan Jeesus-Jumala ja neitsyt Maria. Onko näin? Koska jos on, puhumme aivan eri asioista.

      Selventääkseni kristillistä käsitystä kolminaisuudesta, suosittelen katsomaan määritelmän suomen ev.lut.kirkon sivuilta: http://www.evl2.fi/sanasto/index.php/Kolminaisuusoppi
      Kristinuskon sisällä on yhtäläinen selitys kolminaisuusopille.
      Sanot, että jotkut sanovat Isän (=Jumala), Pojan (=Jeesus) ja Pyhän Hengen olevan yksi Jumala, mutta kolmessa persoonassa. Tämä on juurikin näin. Sanot myös että jotkut sanovat Jeesuksen olleen Jumalan poika ja jotkut sanovat Jeesuksen olleen Jumala itse. Tämä sisältyy juurikin tähän kolminaisuuteen, eikä tässä pitäisi olla minkäänlaista ristiriitaa. Samaan asiaan sisältyy myös se, että Jumala on kolme samaan aikaan.
      (Kolminaisuutta voi olla vaikea käsittää, mutta jos miettii esimerkiksi vettä, jolla on kolme olomuotoa: vesi, jää ja höyry, voi saada käsityksen. Kyse on samasta asiasta. Vesi on edelleen vettä vaikka se jäätyisikin)

      Osaatko mainita muita Raamatun ristiriitoja? En itse näe ristiriitana sitä, että kuu ei itsessään ole valon lähde, vaan heijastaa sitä. Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, mutta miksi kuun itsessään tarvitsisi loistaa valoa, jos se kuitenkin toimii valaisijana ja on valo? Tai miksi auringosta olisi käytettävä muuta sanaa (esim. lamppu) jos aurinko kuitenkin on myös valo?

      Raamatussa on kohtia jotka eivät ole aina täysin selviä, mutta kirjana Raamattu on erittäin selkeä.

      Se, että Raamattua on käännetty moneen kertaan ja eri kielille, on mielestäni ainoastaan rikkaus, eikä suinkaan Raamatun luotettavuuden heikkous.
      On totta, että kristityt lukevat Raamattua omalla kielellään, ei suinkaan alkuperäisillä kielillä (heprea, aramea, kreikka), mutta kun pyrimme ymmärtämään Raamatun sisältöä ja alkuperäistä totuutta, käytämme myös näitä alkukielisiä käännöksiä. Ja alkukieliset tekstit ovat olemassa, ja niiden äärelle voi ja onkin syytä palata jos Raamatun käännös epäilyttää.

      Sanoit, että Raamatusta on poistettu joitain osia kirkolliskokouksessa.
      Kun Raamattu on koottu, kirjoitusten määrittelyvaiheessa joitakin kristillisiä kirjoituksia, kirjeitä ja saarnoja jäi Raamatun ulkopuolelle. Nämä koottiin kuitenkin apokryfikirjoiksi, ja ovat edelleen luettavissa. Osa jäi ulkopuolelle siksi, ettei niitä voitu pitää tarpeeksi luotettavina. Sehän on ainoastaan positiivista että se, mitkä kirjat Raamattuun on valittu, ovat nähty luotettaviksi. Jumalan Pyhä Henki on varmasti myös ollut ohjaamassa valintaprosessia ja antanut ymmärryksen ja viisauden Raamatun kirjojen yhteen tuomiseen.

      Jos törmäät (esim. kirjastossa) mainitsemaani kirjaan, niin kuulisin erittäin mielelläni siitä jonkinlaisen arvion.

      Mitä Koraani sanoo Raamatusta ja millaisessa arvossa Raamattua pidätte?


      Poista
    3. Hei,
      Tiedän kyllä, että kolminaisuusoppiin kuuluu Isä, Poika ja Pyhä Henki. En usko, että muutkaan muslimit ajattelisivat eri tavalla. Koraanissa puhutaan kyllä kolminaisuudesta (Hämeen-Anttilan käännös):

      "Te, joilla on kirja, älkää liioitelko uskossanne älkääkä puhuko Jumalasta muuta kuin totta. Messias, Jeesus, Marian poika, oli Jumalan lähettiläs ja Hänen Sanansa, jonka Hän antoi Marialle, ja Henki Hänen luotansa. Uskokaa Jumalaan ja Hänen lähettiläisiinsä älkääkä sanoko "Heitä on kolme!" Lopettakaa, se on teille parasta. Jumala on yksi Jumala, ylistys Hänelle! Hänelläkö olisi lapsia? Hänelle kuuluu kaikki, mitä on taivaassa ja maassa. Jumala on riittävä edusmies." (4:171)

      "He sanovat: "Armollinen on valinnut itselleen lapsia." Puhuttepa te kauheita: taivas on vähällä haljeta, maa revetä ja vuoret sortua maahan, koska he väittävät Armollisella olevan lapsia! Ei Armollisen sovi ottaa itselleen lapsia. Kaikki, mitä taivaassa ja maassa on, tulee Armollisen eteen palvelijana. Hän pitää heistä lukua ja laskee heidät. Ylösnousemuksen päivänä jokaisen heistä täytyy tulla yksin Hänen eteensä. Niille, jotka uskovat ja tekevät hyviä töitä, Armollinen lahjoittaa rakkautensa." (Marian suura 19:88-96)

      "Ei Jumala ole valinnut itselleen lasta, eikä Hänen lisäkseen ole muita jumalia. Silloinhan jokainen jumala ottaisi omat luomuksensa, ja toiset heistä pitäisivät valtaa toisten yli. Jumala on sen yläpuolella, mitä he puhuvat." (23:91)

      "Maria kysyi: "Kuinka minä voisin saada pojan, vaikka yksikään ihminen ei ole koskenut minuun enkä ole tehnyt huorin?" Hän vastasi: "Näin sanoo Herrasi: 'Se on Minulle helppoa.' Me annamme hänet sinulle merkiksi ihmisille ja armomme osoitukseksi." Näin oli päätetty." (19:19-21)

      "Ne eivät ole uskovia, jotka sanovat: "Messias, Marian poika, on Jumala." Messiashan itse sanoi: "Israelilaiset, palvokaa Jumalaa, teidän Herraanne ja minun Herraani. Siltä, joka asettaa Jumalalle vertaisia, Jumala on kieltänyt Paratiisin, ja hän saa sijansa tulesta. Väärintekijöillä ei ole auttajaa. Ne eivät ole uskovia, jotka sanovat: "Jumala on yksi kolmesta." On vain yksi Jumala. Elleivät uskottomat herkeä puhumasta tällaisia, tuskallinen rangaistus kohtaa heitä. Miksi he eivät käänny katuvina Jumalan puoleen ja pydä Häneltä anteeksi? Onhan Jumala Anteeksiantava, Armelias. Messias, Marian poika, oli vain lähettiläs, jota ennenkin oli tullut lähettiläitä. Hänen äitinsä oli hurskas, ja he molemmat söivät ruokaa. Katso, kuinka me teemme heille merkkimme selviksi, ja katso, kuinka nurinkurisia he ovat." (5:72-75)

      "Sano: Hän, Jumala, on yksi,
      Jumala, Ikuinen.
      Ei Hän ole siittänyt eikä syntynyt,
      eikä Hänellä ole ketään vertaista." (112)

      Poista
    4. Raamatusta vielä sen verran, että siitä käsittääkseni on kuitenkin eri versioita olemassa. Koraanista on vain yksi, jonka miljoonat ovat opetelleet ulkoa sen ilmestymisestä lähtien (qur'an tarkoittaakin lausuttu, sillä sitä aluksi lausuttiin ja opeteltiin, ennen sen kirjoittamista). Koraani kirjoitettiin myös ylös sellaisten ihmisten toimesta, jotka olivat eläneet profeetan (Jumalan rauha ja rukoukset hänen ylleen) kanssa ja kuulleet sen häneltä. Kuka on kirjoittanut Raamatun? Ennen kaikkea, kuka on kirjoittanut Uuden Testamentin? Keitä olivat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes? Miten selität sen, että heidän evankeliumeissaan on samoja tarinoita, mutta eri tavalla kerrottuna?

      Esimerkiksi Markuksen evankeliumissa 9:5 Jeesusta puhutellaan rabbina:
      "Pietari puuttui puheeseen ja sanoi Jeesukselle: "Rabbi, on hyvä, että me olemme täällä. Me teemme kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle.""

      Samassa tilanteessa Matteuksen evankeliumissa (17:4) häntä puhutellaan Herrana:

      "Pietari puuttui puheeseen ja sanoi Jeesukselle: "Herra, on hyvä, että me olemme täällä. Jos tahdot, teen tänne kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle.""

      Eräässä toisessa tapauksessa Markuksen evankeliumissa Jeesusta puhutellaan messiaana, kun taas Matteuksen evankeliumissa samassa tilanteessa häntä puhutellaan messiaana, Jumalan poikana:

      "Entä te?" kysyi Jeesus. "Kuka minä teidän mielestänne olen?" Pietari vastasi hänelle: "Sinä olet Messias*." (Markus 8:29)

      "Simon Pietari vastasi: "Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika."" (Matteus 16:16)

      Myöhempään evankeliumiin on siis lisätty "Jumalan poika".

      Ja vielä eräässä tapauksessa myöhemmin kirjoitetussa evankeliumissa sanotaan Jeesuksen viitanneen Jumalaan isänään, kun aiemmassa hän viittasi Häneen Jumalana:

      "Se, joka tekee Jumalan tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini."" (Mark. 3:35)

      "Jokainen, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini."" (Matt. 12:50)

      Kaikki ilmestykset ovat kuitenkin tulleet Jumalalta, mutta Koraani on ainoa, joka on säilynyt muuttumattomana. Muslimin tulee uskoa myös kaikkiin aiempiin profeettoihin ja ilmestyksiin tai hän ei ole muslimi:

      Lähettiläs uskoo siihen, mitä on saanut Herraltaan, ja samoin uskovaiset. Molemmat uskovat Jumalaan, Hänen enkeleihinsä, Kirjoihinsa ja lähettiläihinsä. Me emme tee eroa lähettiläiden välillä. Uskovat sanovat: Me kuulemme ja tottelemme. Herramme, anna meille anteeksi. Sinun luoksesi me kuljemme. (2:285)

      Poista