perjantai 12. joulukuuta 2014

Miten rukoillaan

Rukoilu on yksi Islamin viidestä peruspilarista. Kaikkien muslimien tulee rukoilla viisi kertaa päivässä (paitsi pienten lasten ja kuukautisilla olevien naisten). Duaa (pyyntörukousta) voi tehdä milloin, missä ja miten vain, mutta päivittäisille viisi kertaa päivässä suoritettaville rukouksille on tietyt ohjeet. Tässä nämä ohjeet vaihe vaiheelta. Rukouksessa kaikki lausutaan arabiaksi. Ohjeessa on arabialaisella tekstillä asiat, jotka pitää lausua ja niiden alla, miten se lausutaan (huom! 'Y' lausutaan j:nä kuten nimessä 'Juuso', ja 'dj' puolestaan lausutaan samalla tavalla kuin 'g' englanninkielisessä sanassa 'gym' tai 'j' sanassa 'job'. c taas merkitsee arabian kielelle tyypillistä kurkkuäännettä - sivun alalaidasta löytyy linkki rukousopas-videoon, josta voit kuulla miten mikäkin kohta lausutaan). Lisäksi niiden alla on vielä suomennos.

(Pahoittelut siitä, että kirjainten koko heittelee arabian äänteitä vastaavien latinalaisten kirjaimien vuoksi.)

1. Puhdistautuminen. Suorita wudhu tai ghusl. Jos sinulla on vessahätä, käy ensin vessassa ja suorita alapesu ja tee sen jälkeen vasta wudhu (ei ole suositeltavaa rukoilla vessahätäisenä).

2. Vaatetus. Laita rukoukseen sopivat, puhtaat vaatteet. Miehellä tulee olla vaate, joka ulottuu polvien yli ja peittää myös hartiat. Naisella tulee olla vaate, joka peittää kaiken muun paitsi kasvot ja kädet. Vaate ei myöskään saa olla ihoamyötäilevä tai läpinäkyvä.





3. Rukouspaikka. Varmista, että rukouspaikkasi on rauhallinen, siisti ja puhdas. Älä rukoile minkään sellaisen päällä, jossa on esimerkiksi alkoholia, virtsaa tai ulostetta, oksennusta tai verta. Älä myöskään esimerkiksi rukoile vessassa, vaikka sen lattia olisikin puhdas, sillä vessassa ei ole hyvä lausua Allahin nimeä tai Koraania.

4. Qiblah - Rukoussuunta. Seiso rukousmatolla (tai millä tahansa puhtaalla alustalla, rukousmatto ei ole välttämätön) jalat hieman erillään toisistaan, katse maassa, kädet rintojen alla, oikea käsi vasemman päällä. Jos rukoilet jonkun kanssa, varmista, että jalkanne ovat toisissaan kiinni. Seiso kasvot kohti Mekkaa (kaupunkia Saudi-Arabiassa). Tämän selvittämiseen on olemassa nykyisin monia sovelluksia kännyköihin. Myös kompassia voi ja kannattaa käyttää ja erityisiä Qibla-kompasseja on myynnissä monissa muslimikaupoissa.




5. Niiyyä - Aikomus. Tee aikomus sydämessäsi, eli ajattele mielessäsi, minkä rukouksen aiot suorittaa.

6. Täkbiirat-ul-ihram. Nosta kädet ylös niin, että kämmenet ovat ulospäin ja sormet tulevat korvalehtien kohdalle ja sano:

اللهُ أكْبَر 
Ällaahu Äkbär

 (Jumala on Suurin.)

Tämän jälkeen kaikki muu liikkuminen ja puhuminen on kiellettyä. Nyt olet aloittanut rukouksen, joten yritä keskittyä siihen parhaasi mukaan. Pidä aina katse siinä pisteessä matolla, johon tulet myöhemmin asettamaan otsasi.

7. At-ta'awwudh. Sano:
 أَعُوذُ بِاللهِ مِن الشّيْطنِ الرَّجيم  
ä'uudhu billäähi minä-sh-shaiaani radjiim

 (Etsin Allahilta suojaa kirotulta saatanalta.)
Tämä sanotaan vain ennen ensimmäistä raka'aa (myöhemmin tiedät, mikä on raka'a).

8. Al-bäsmälä. Sano:
بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحيم 
bismi-lläähi r-ramääni r-raiim

(Aloitan Jumalan, Laupiaan Armahtajan nimeen.)

Tämä sanotaan jokaisessa raka'assa ennen Faatiha-suuran lausumista.

9. Al-fäätihä. Lausu Faatiha-suura (Avauksen suura, ensimmäinen suura Koraanissa):


 الْحَمْدُ لِلهِ رَبِّ الْعـٰلَمِينَ
الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ
مـٰلِكِ يَوْمِ الدِّينِ 
 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
 اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ
وَلَا الضَّالِّينَ
 آمين

Äl-ämdu lilläähi rabbil cäälämiin
Är-Raḥmääni r-Raḥiim
Määliki yaumi-d-Diin
‘Iiyyääkä näcbudu wä ‘iiyyääkä nästäciin
‘Ihdinä-ṣ-ṣiraaṭa l-mustäqiim
Ṣiraaṭa-llädhiinä äncämtä cäläihim
Ghairi l-mäghḍuubi cäläihim wä lä-ḍ-ḍaaaalliiiin

Äämiin

(Ylistys Jumalalle, maailmojen Valtiaalle,
armolahjojen Antajalle, laupiaalle Ohjaajalle ja Siunaajalle,
jonka hallussa yksin on Tilinteon päivä.
Sinua ainoata palvelemme, Sinua huudamme avuksi.
Ohjaa meidät oikeata tietä,
niiden tietä, joiden osana on Sinun mielisuosiosi ei niiden tietä, 
jotka ovat Sinun vihasi alaisia, eikä niiden,jotka harhaan eksyvät.
Aamen)

Tämän suuran lausuminen on pakollista jokaisessa rukouksessa, jokaisessa raka'assa. On tärkeää lausua Koraania oikein, joten kannattaa pyytää jotain sen osaavaa näyttämään, miten se lausutaan. Tämän sivun alalaidassa on rukousopas-video, josta voit myös kuunnella sen. Älä kuitenkaan ota turhia paineita siitä, vaan tee parhaasi.

10. Jokin toinen suura. Faatihan jälkeen on suositeltavaa lausua jokin toinen suura Koraanista, mutta ei tarvitse ennen kuin on oppinut.

11. Ruku - kumartaminen. Nosta kädet ylös olkapäiden tasolle ja sano Ällaahu Äkbär. Tämän jälkeen kumarra niin että ylävartalosi on suorassa kulmassa muuhun vartaloosi nähden ja aseta kämmenesi polviesi päälle sormet erillään. Pidä kädet niin, etteivät käsivartesi kosketa vartaloasi. Toista tässä asennossa vähintään kolme kertaa:

سُبْحانَ رَبّيَ الْعَظيم
subäänä rabbiyä-lcädhiim

(Kunnia olkoon Herralleni, joka on kaikkein Suurin.)

Tämän voi sanoa myös enemmän kuin kolme kertaa, kunhan sanoo parittoman määrän (5,7,9...).





12. Qiyääm - seisominen rukun jälkeen. Nouse sitten rauhallisesti takaisin ylös ja tuo taas kätesi olkapäiden kohdalle kämmenet ulospäin ja sano samalla:

سَمِعَ اللهُ لِمَن حَمِدَه 
sämicAllaahu limän ämidäh

(Jumala kuuntelee sitä, joka ylistää Häntä.)

Laske sitten kädet alas ja sano seistessä:
رَبَّنا وَ لَكَ الْحَمْدُ 
rabbänää wä läkä l-ämd

(Herramme, kaikki ylistys olkoon Sinun.)

13. Sudjuud - polvistuminen maahan. Sano Ällaahu Äkbär ja polvistu maahan polvet edellä, sitten kämmenet, sitten otsa ja viimeisenä nenä. Jätä varpaat taipuneiksi tässä asennossa, niiden ja sormien tulee osoittaa kohti Mekkaa. Älä levitä sormiasi tässä asennossa. Pidä kädet hartioiden tasolla, käsivarret erillään vartalosta. Jos rukoilet muiden kanssa, pidä ne vartalossasi kiinni. Sano tässä asennossa (vähintään) kolme kertaa:

سُبْحانَ رَبِّيَ الاعَلى 
subäänä rabbiyä l-'äclää

(Kunnia olkoon Herralleni, joka on kaikkein Korkein.)

Tämän sanottuasi voit lausua oman pyyntörukouksesi. Tässä asennossa olet lähimpänä Jumalaa.



14. Djalsah - istuminen kahden sujuudin välissä. Sano Ällaahu Äkbär ja nouse istumaan. Istu niin, että vasen jalka on taipuneena allasi. Joillekin tämä on hankalaa tai fyysisesti mahdotontakin, missä tapauksessa voit istua normaalisti molempien jalkojesi päällä. Istu selkä suorana ja pidä kämmenesi reisiesi ja polviesi päällä, sormet yhdessä ja katse siinä pisteessä, jossa otsasi on sujuudissa. Sano tässä asennossa kolme kertaa:

رَبِّ اغْفِرْ لِي
Rabbi-ghfirlii

(Oi Allah, anna minulle anteeksi.)

15. Toinen sujuud. Sano Ällaahu Äkbär ja kummarru taas maahan ja sano samat asiat, kuin ensimmäisellä kerralla. Nouse sitten istumaan pieneksi hetkeksi sanoen ja nouse taas seisomaan sanoen Ällaahu Äkbär noustessasi.

KOHDAT 6-15 OVAT NIMELTÄÄN RAKA'A
(Kohdat 6-7 suoritetaan vain ensimmäisessä raka'assa.)

16. Toinen raka'a. Toista toinen raka'a täysin samoin kuin ensimmäinen, paitsi lausu Faatihan jälkeen jokin toinen suura.

17. Täshähhud (At-tähiyäät). Toisen raka'an toisen sujuudin jälkeen älä nousekaan ylös vaan jää istumaan ja toista seuraava pitäen oikean käden sormia nyrkissä lukuun ottamatta etusormea joka jää suoraksi ja peukalo sen alle:

التَّحِيّاتُ لِلهِ وَ الصَّلَواتُ وَ الطَّيِّباتُ السَّلامُ عَلَيْكَ أيُّها النَّبِيُّ وَ رَحْمَةُ الله وَ بَرَكاتُه، السَّلامُ عَلَيْنا وَ عَلى عِبادِ اللهِ الصّالَحين
Ättäiyyäätu lilläähi wä--aläwäätu wä--ayyibäätu. Äs-säläämu cäläikä äyyuhä-n-näbiiyyu wä ramätu-l-laahi wä bärakäätuh. Äs-säläämu cäläinää wä cälää cibäädi-l-läähi -aaliiin

(Kaikki kiitos, kaikki rukoukset, ja kaikki rahallinen palvelu kuuluvat Allahille. Rauha olkoon sinun kanssasi, oi Profeetta, samoin kuin Allahin armo ja siunaukset. Rauha olkoon meidän kanssamme, kaikkien oikeamielisten Allahin orjien kanssa.)

Lausu sitten uskontunnustus ja nosta oikean kätesi etusormi ylös sanoessasi "illAllaah":

أشْهَدُ أن لا اِلاهَ إلا الله وَ أشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً  عَبْدُهُ وَ رَسولُهُ 
Äsh-hädu än lää iläähä illAllaah wä äsh-hädu ännä Muämmädän cäbduhu wä rasuuluhu

(Todistan, ettei ole muuta palvomisen arvoista, kuin Allah. Ja todistan, että Muhammad on Hänen palvelijansa ja sanansaattajansa.)

18. Kolmas ja neljäs raka'a. Jos rukoilet rukousta, jossa on joko kolme tai neljä raka'aa, nouse uskontunnustuksen jälkeen seisomaan sanoen Ällaahu Äkbär. Tuo kätesi ylös samoin kun rukuun mentäessä ja sieltä noustessa. Kädet tuodaan ylös vain noustessa seisomaan täshähhudin jälkeen. Kolmannessa ja neljännessä raka'assa ei sanota Faatihan jälkeen toista suuraa. Tee kolmas ja neljäs raka'a samalla tavalla kuin ensimmäiset kaksi (lausuen kuitenkin alussa vain Faatihan.)

19. Täshähhud (kokonaisuudessaan). Viimeisen raka'an jälkeen jää taas istumaan ja toista ättähiyäät (kohta 17) samoin kuten toisen raka'an jälkeen. Uskontunnustuksen jälkeen laske sormi alas ja toista seuraava:

اللهُمَّ صَلِِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ عَلى آلِ مُحَمَّدٍ كََما صََّلِّيْتَ عَلى إبراهيم وَ عَلى آلِ إبراهيم إنَّكَ حَميدٌ مَجيد، واللهُمَّ بارِك عَلى مُحَمَّد وَ عَلى آلِ مُحَمَّد كَما بارَكتَ عَلى إبراهيم وَ عَلى آلِ إبراهيم إنَّكَ حَميدٌ مجيد 
Allaahumma alli cälää Muämmäd wä cälää ääli Muämmäd kämää alläitä cälää Iibraahiim wä cälää ääli Iibraahiim, innäkä ämiidun mädjiid. WAllaahumma bäärik cälää Muämmäd wä cälää ääli Muämmäd kämää bääraktä cälää Iibraahiim wä cälää ääli Iibraahiim, innäkä ämiidun mädjiid.

(Oi Allah, lähetä armo ja kunnia Muhammadille ja hänen perheelleen ja aidoille seuraajilleen, samoin kuin olet lähettänyt armon ja kunnian Ibrahimille ja hänen perheelleen ja aidoille seuraajilleen. Totisesti, olet Kunnioitettu, Suuri. Oi Allah, lähetä siunauksesi Muhammadille ja hänen perheelleen ja aidoille seuraajilleen, samoin kuin olet lähettänyt siunauksesi Ibrahimille ja hänen perheelleen ja aidoille seuraajilleen. Totisesti, olet Kunnioitettu, Suuri.)

20. Lopetus. Edellisen sanottuasi käännä kasvosi kokonaan oikealle ja sano:

السَّلامُ عَلَيْكُم وَ رَحْمَةُ الله
äs-säläämu cäläikum wä ramätullaah

(Rauha ja Jumalan armo olkoon ylläsi.)

Tuo sitten kasvosi takaisin keskelle ja käänny vasemmalle ja sano sama. Nämä tervehdykset ovat molemmilla puolilla oleville enkeleillesi (sekä yhteisrukouksessa kanssarukoilijoillesi) ja päättävät rukouksesi.



Nyt pakollinen osuus on ohi. Rukouksen jälkeen on kuitenkin suotavaa, mutta täysin vapaaehtoista, jäädä istumaan paikoilleen ja toistaa tiettyjä asioita. Allahin profeetta (Jumalan rauha ja rukoukset hänen ylleen) on sanonut:

"Enkelit pyytävät Allahin anteeksiantoa kaikille teille niin kauan kun istutte rukouspaikallanne ettekä päästä ilmaa. He sanovat: 'Oi Allah! Anna hänelle anteeksi, Oi Allah! Ole armollinen hänelle.'"
[Bukhari]

Sano Ällaahu Äkbär ja toista kolme kertaa ästäghfirullaah äl-cädhiim (pyydän anteeksiantoa Jumalalta, joka on Suurin).

Voit sen jälkeen sanoa kymmenen kertaa subäänÄllaah (kunnia olkoon Jumalalle), äl-ämdulillääh (kaikki ylistys kuuluu Jumalalle) ja Ällaahu Äkbär (Jumala on suurin). Voit myös sanoa ne x33, x33, x34. 

Sitten voit lausua ayatul-kursin.





Ällaahu läää iläähä illää Huwä-l-ḥäyyul-Qayyuum. 
Lää tä'khudhuhuu sinätuw-wä lää näum,
 lähuu mää fis-sämääwääti wä mää fil-ar 
Män dhäl-lädhii yäshfäccindähuu illää bi-idhnih. 
clämu mää bäinä äidiihim wä mää khalfähum, 
wä lää yuiiuuna bishäi'im-min cilmihiii illää bimää shäää'ä. Wäsicä kursiiyyuhus-sämääwääti wä-l-ar
wä lää ya'uuduhuu ifdhuhumää 
Wä Huwäl-cÄliiyyul-cÄdhiim



Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala, elävä, iankaikkinen. 
Häntä ei saa valtaansa uneliaisuus eikä uni;
 Hänelle kuuluu kaikki, mikä on taivaassa ja maan päällä. 

Kuka on se, joka astuisi välittäjäksi Hänen edessään Hänen sallimattaan? 

Hän tietää, mitä heille on vastedes tuleva ja mitä heillä on ollut menneisyydessä, 

mutta Hänen viisaudestaan he eivät käsitä muuta kuin minkä Hän tahtoo. 

Hänen valtaistuimensa käsittää taivaat ja maan,

eikä niiden voimassapysyttäminen ole Hänelle taakka; 

niin, Hän on ylhäinen, valtava. 


Profeetta Muhammad (sAas) on sanonut:
"Kuka tahansa lausuu ayatul-kursin jokaisen pakollisen rukouksen jälkeen, hänen ja Paratiisin välillä ei ole muuta kuin kuolema."



Rukouksissa on siis joko kaksi, kolme tai neljä raka'aa. Aina rukouksen toisessa raka'assa toistetaan täshähhudin ensimmäinen osa, ättähijäät, ja viimeisessä toistetaan täshähhud kokonaisuudessaan. Jos rukouksessa on vain kaksi raka'aa, koko täshähhud toistetaan toisessa, eli viimeisessä raka'assa. 

Fäjr (aamunkoiton rukous) - Kaksi raka'aa.
Dhuhr (keskipäivän rukous)- Neljä raka'aa.
cÄsr (myöhäisiltapäivän rukous) - Neljä raka'aa.
Mäghrib (auringonlaskun rukous) - Kolme raka'aa.
cIshää (iltarukous pimeyden laskettua) - Neljä raka'aa.

Fäjrissä, mäghribissä ja cishäässä Fatiha (ja jokin toinen suura) lausutaan kahdessa ensimmäisessä (eli fäjrissä kahdessa ainoassa) raka'assa ääneen ja viimeisissä hiljaisesti. Dhuhrissa ja äsrissä kaikki raka'at ovat hiljaisia, eli Koraani lausutaan hiljaisesti, muttei kuitenkaan vaan mielessään, vaan sillä periaatteella, että kuulisit itse itsesi, jos olisit yksin autiomaalla.

Yritä parhaasi mukaan keskittyä rukouksessa ja rukoilla rauhallisesti. Rukous tuo parhaimmillaan todella levollisen olon, sellaisen rauhallisuuden tunteen, jota ei voi saavuttaa millään muulla.


Tässä video Ishää-rukouksesta.
(Huom! Vaikka hän lausuukin ääneen kahdessa viimeisessä raka'assa, se on vain näyttääkseen, mitä siinä kohdassa sanotaan, eli Fatiha+toinen suura (ja kaikki muu) lausutaan hiljaisesti kahdessa viimeisessä raka'assa. Hän sanoo myös ennen lopetusta erään pyyntörukouksen, mutta se ei ole pakollinen osa rukousta, joten sitä ei tarvitse sanoa, jos ei osaa.)
Dhuhr ja Äsr rukoillaan samalla tavalla kuin Ishää, mutta ne ovat siis kokonaan hiljaisia. Fajr-rukouksessa jäädään kahden raka'an jälkeen istumaan ja tehdään rukous loppuun ja Mäghribissä on yksi raka'a vähemmän kuin tässä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti